All inclusive vakanties vergelijken!

Tijdens vakantie is het perfecte moment om je carrière te heroverwegen

Deel artikel

De vakantie is vaak een tijd van ontspanning, weg van de dagelijkse sleur. Het is het moment waarop je eindelijk rust vindt en ruimte creëert om na te denken over wat je écht wilt. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op het gebied van je werk en carrière. Hoe vaak heb je al gedacht: “Ben ik nog wel gelukkig met wat ik doe?” en misschien nog belangrijker: “Hoe pak ik het aan als ik iets wil veranderen?”

Waarom vakantie het juiste moment is om te reflecteren

Tijdens een vakantie heb je de unieke mogelijkheid om uit de hectiek van het dagelijks leven te stappen. Geen deadlines, geen vergaderingen, en geen constante stroom aan e-mails. Dit geeft je geest de ruimte om vrijer te denken en na te gaan of je nog op het juiste pad zit in je werk. Vaak voelen mensen pas echt de rust om deze vragen te overdenken wanneer ze fysiek afstand nemen van hun werkomgeving.

Je kunt jezelf afvragen: Wat geeft me energie in mijn werk en wat kost me juist veel moeite? Het beantwoorden van deze vraag kan de eerste stap zijn om je carrière opnieuw vorm te geven.

Hoe begin je met veranderingen in je carrière?

Als je tijdens je vakantie hebt besloten dat er iets moet veranderen, is de volgende stap het maken van een concreet plan. Dit kan variëren van kleine aanpassingen in je huidige functie tot een complete carrièrewisseling. Maar waar begin je?

  1. Zelfreflectie – Neem de tijd om je sterke en zwakke punten in kaart te brengen. Wat doe je goed? Wat zou je anders willen doen?
  2. Onderzoek – Wat zijn de mogelijkheden binnen of buiten je huidige vakgebied? Praat met mensen die al in een andere rol of sector werken om inzicht te krijgen.
  3. Doelen stellen – Zet duidelijke, haalbare doelen voor jezelf. Wil je bijvoorbeeld binnen een jaar een andere functie? Maak een stappenplan om dit te bereiken.

Het kan ook nuttig zijn om externe hulp in te schakelen. Een loopbaancoach kan je begeleiden bij dit proces. Deze coaches zijn gespecialiseerd in het helpen van mensen bij het vinden van een nieuwe richting in hun carrière en kunnen je helpen de juiste stappen te zetten.

De hulp van een loopbaancoach inschakelen

Een loopbaancoach biedt een veilige en objectieve ruimte om te bespreken wat je wilt bereiken in je werk. Ze kunnen je ondersteunen in het ontwikkelen van zelfkennis, het stellen van realistische doelen en het verkennen van nieuwe mogelijkheden. Soms is het moeilijk om zelf uit te vogelen welke richting je op moet, en dan kan een coach als klankbord fungeren.

Een loopbaancoach kan je ook helpen om de balans te vinden tussen wat je leuk vindt en wat haalbaar is in de arbeidsmarkt. Het kan namelijk best spannend zijn om een stap te maken richting een nieuwe functie of zelfs een compleet ander vakgebied. Loopbaancoaches hebben vaak veel ervaring met mensen in dezelfde situatie en kunnen je begeleiden bij elke stap van het proces.

Heb jij ooit overwogen om een loopbaancoach in te schakelen om je loopbaanwensen helder te krijgen?

Omscholen op latere leeftijd: is dat nog mogelijk?

Voor sommige mensen kan omscholing een noodzakelijke stap zijn als ze van carrière willen veranderen. Dit kan extra uitdagend zijn als je al wat ouder bent. Misschien vraag je je af: Is het nog wel de moeite waard om te investeren in een nieuwe opleiding op mijn leeftijd?

Het antwoord is volmondig ja! Omscholen op latere leeftijd is zeker mogelijk en kan nieuwe energie geven aan je werkleven. Er zijn tegenwoordig veel opleidingen en trainingen die speciaal gericht zijn op mensen die op latere leeftijd een nieuwe start willen maken. 

Met de opkomst van online cursussen is het nog nooit zo makkelijk geweest om nieuwe vaardigheden te leren. En met de juiste mindset is het nooit te laat om iets nieuws te proberen.

Welke stappen kun je nemen na je vakantie?

Als je tijdens je vakantie hebt nagedacht over je werk en besloten hebt dat je iets wilt veranderen, zijn er enkele stappen die je na thuiskomst kunt nemen:

  • Maak een actieplan: Schrijf op wat je wilt veranderen en welke stappen je daarvoor moet zetten.
  • Raadpleeg een loopbaancoach: Een coach kan je helpen om je gedachten te ordenen en een realistisch plan te maken.
  • Omscholen: Als je van vakgebied wilt veranderen, kijk dan naar omscholingsmogelijkheden, zowel online als offline.
  • Werk aan je netwerk: Praat met mensen in je omgeving die je kunnen ondersteunen bij je zoektocht naar een nieuwe carrière.

Het kan verleidelijk zijn om na je vakantie meteen weer in de dagelijkse routine te vallen, maar neem de tijd om je actieplan te volgen en concrete stappen te zetten. Zo maak je van je reflecties een realiteit en geef je jezelf de kans om gelukkiger en meer voldaan in je werk te staan.

Dus, waar zou jij willen beginnen om meer voldoening uit je werk te halen?

Gerelateerd nieuws